Bila till Grekland

Vi vill verkligen rekommendera, att köra bil till Grekland. Vi flög alltid till Grekland förr, men blev nyfikna på hur det skulle vara att bila genom Europa. Man hade hört en del skräckhistorier att man kunde bli rånad på vägen, fejkade bensinstationer mm. Vi sökte information och fann inte mycket om detta, så vi tänkte nu dela med oss utav våra resor och tips om boenden samt vägar. Vi började bila 2006 och sedan dess är det bil som gäller varje år. Man bör dock planera sin resa mer noggrant och se till att bilen är i toppskick innan en sådan resa, som för våran del är 300 mil lång till Aten. Man skall se till att ha försäkringar på bil och sig själv, gröna kortet för passage genom vissa länder och sjukförsäkringskortet ifrån Försäkringskassan om olyckan skulle vara framme. När man väl har garderat sig med all den tryggheten, ja då är det bara att tuta och köra.

Vi vill gärna tipsa om att ej ha för långa körningar per dag, man blir lätt trött av att köra på autobahn. Ha mål framför dig och boka gärna boende innan ni åker, så att ni får sova ordentligt. Vi kör ner till Grekland på 3 dagar, då med två övernattningar.

Viktigt att veta

Vill tillägga att när man kör via dessa länder är det ju en hel del vägtullar och du får betala för att köra igenom. Se till att ha Euro i småmynt eller mindre sedlar när du kör. Detta året så fick man tillbaks i euro även i Fyrom och Serbien,vilket vi inte fick förra året. Då satt vi med väldigt mycket småpengar i olika valutor som vi ej kunde använda. Man kan även betala med kort på dessa stationer och vi har aldrig haft några problem. Det känns ju givetvis inte kul att dra kortet på en station när du befinner dig ute i ödemarken och tror att allt kommer bli länsat, men det har fungerat väldigt bra.

Det man skall tänka på är att stanna aldrig till och sov i bilen på avskilda platser, sök dig till större bensinstationer och lås dörrarna. Det är dumt att utmana ödet. Är man ute i god tid kan det vara värt att ta in på hotell och det finns en del bra ställen för billig peng. Bra att vara utvilad när man kör.

Vi har även sovit i bilen en del resor och sedan kört, men man är helt slut efter det och jag rekommenderar det inte. När du åker igenom gränsövergångar, så se till att ha pass och det gröna kortet tillhands. Bra att ha med är även ett försäkringsbevis på hemförsäkring, bilförsäkring samt det lilla kortet från Försäkringskassan.