Loukomades

Denna underbara, söta och mycket goda efterrätt som man oftast har provat på semestern i Grekland. Nu kan ni själva göra era egna Loukoumades väl hemma igen och bjuda era gäster på.

Loukoumades görs utav en smet, inte helt olik pannkakssmet men man tillför jäst. Konsten ligger i att få fin form på dom och det kan jag säga är inte så lätt, åtminstone inte i början. Ett tips är att ha ett glas med kallt vatten intill, när du skall fritera. Använd 2 st matskedar, ta upp lite smet i en utav skedarna och låt den ”glida” ner i den mycket heta oljan. Se till att vänd på dom och ha inte för många i grytan samtidigt. Jag brukar använda naturell matolja i en tålig kastrull. Var försiktig, det blir väldigt varmt.

Ta upp bollarna med en slev och lägg dina Loukoumades på papper i en tallrik, för att rinna av lite. Täck gärna med lite folie, så de håller sig varma tills du gräddat färdigt alla. De skall vara gyllenbruna när de är klara och mjuka.

Nu är de redo att serveras och det vanligaste är att man har grekisk honung ringlandes över, strö över lite kanel och lägg gärna till en kula vaniljglass. Bryter oerhört gott i smaken. Att ha Mirenda till i Grekland är populärt, det är en chokladsås. Det fungerar lika bra med Nutella eller chokladsås på tub. Bara att prova sig fram och jag kan lova dig att det kommer bli populärt.

Det här behöver du:

  • 1 kopp ljummet vatten (40C)
  • 1 kopp ljummen mjölk
  • 15 g torrjäst (0,5 gr.)
  • 3,5  koppar mjöl
  • 2 msk socker
  • 1 tsk salt
  • olja till friteringen

Börja med att göra degen. Blanda vatten och jäst.
Rör om så att allt löser sig. Tillsätt i samma skål resten utav ingredienserna och vispa kraftigt eller rör ihop smeten tills den blir slät.
Täck skålen med en handduk eller plastfolie och låt vila på en varm och dragfri plats i ca 1 timma.Den skall vara lite ”pösig” när den är klar.

Nu tar du en stor kastrull med tjock botten och häller minst hälften upp med naturell olja. Den skall värmas upp till hög temperatur, det skall bubbla lite i den. Du kan testa med lite deg,fräser det då är det bara att fritera. Doppa nu din sked i vattnet, ta upp lite deg på den och ner i oljan.Se till att inte ha för många i samtidigt. Doppa din sked i vatten varje gång du lägger i ny smet, lättare att lossna då. Nu friteras dina Loukomades och se till att röra runt dem, de skall bli gyllenbruna och använd gärna en hålslev för att ta upp dom.
Lägg dina Loukomades på papper för att rinna av. Fritera dina Loukomades och under tiden håll de klara varma med lite folie över.

Nu är de klara att servera! Bara fantasin sätter stopp här, men grekisk honung, kanel och lite vaniljglass är populärt.

Nu till det bästa, njut!