Allmän information

På denna sidan kommer ni att kunna hitta allt från det grekiska språket till helgdagar och firanden.

Grekiska språket

Grekiska språket är precis som dom säger, rena grekiskan. Men det går att lära sig några fraser i allafall och det underlättar lite på din semester. Här finner du några utav de vanligaste fraserna. Lokalbefolkningen blir väldigt glada om man säger kalimera ( god morgon! ) när man ses på morgonen och tí kánis ( hur mår du? ).

Grekiska kan man idag lära sig på de olika kvällskurserna som erbjuds samt på universiteten runt om i landet. Det är ingen lätt uppgift, men har man bara lärt sig vardagsfraserna så har man kommit en lång bit på väg.

Här har du några fraser att öva på, inför resan

Lycka till !

God morgon – Kalimera

God kväll – Kalispera

God natt – Kali nichta

Hej då – Adioa

Hur mår du? – Ti kanis?

Jag mår bra och du? – Kala esi?

Jag mår bra – Kala ine

Jag mår mycket bra – Poly kala

Vad heter du? – Pos selene?

Jag heter – Me lene…..

Jag är ifrån Sverige – Ime apo ti Zoidhia

Jag vill betala – Leroso me parakalo

Ja – Ne

Nej – Ochi

OK – Endaxi

Tack – Efharisto

Idag – Simera

Imorgon – Avrio

Natt – Nichta

Pass ( resehandling) – Diavatirio

Ett – Ena

Två – Dhio

Tre – Tria

Fyra – Tessera

Fem – Pente

Ursäkta – Signomi

Vatten – Nero

Öl – Bira

Grekiska traditioner

Jul i Aten

Att vara i Aten på julen är en speciell upplevelse. Det dekoreras i massor och julgranar i de större formaten sätts ut på torgen. Människor kommer ut på gatorna och umgås . Det sätts upp isrinkar där du kan åka skridskor. Mycket uppträdanden infaller med julen och då speciellt på Atens konserthus. Det säljs en hel del sötsaker, speciellt runt denna tiden och de traditionella julkakorna är Kourabiedes, Melomakarona och Koulouria. Väldigt goda och väldigt söta, perfekt med en kopp varm grekiskt kaffe.

Högtider som påsk, fastan och karnevaler

Ta på dig en rolig mask eller klädsel och gå till ett utav alla maskeradpartyn som anordnas, två månader innan påsken infaller. Många klubbar och barer anordnar fester under denna tid och det anordnas gatuparader på flera ställen i Aten

Flyga drake

Måndagen efter den stora karnevalen, kallas ”rena måndagen” eller askdagen och är den första dagen på fastan och enligt tradition så flyger man drakar denna dag.

Epitaph procession i Plaka

Kom och var med eller titta på paraden utav människor som alla går med ljus i händerna ifrån grannkyrkorna och igenom Plaka, de skapar ett fantastiskt ljus inför långfredagen.

Njut av en tradionell grekisk påskmiddag

Om du blir bjuden på grekisk påskmiddag, måste du gå. Efter midnattsmässan på påskaftonen så äter de flesta en traditionell soppa, kallad Magerista och du kan även testa din lycka genom äggknackning. Varje person skall träffa det rödfärgade ägget som är hårdkokt och man ser vilket utav äggen som är starkast.

Prova något utav de goda grekiska sötsakerna

Sötsaker är något som finns i överflöd i Grekland, speciellt deras ljuvliga kakor och så är det även under påsken. Gå till de lokala bagerierna och prova dig fram. Kan rekommendera, Tsoureki ( sött påsk bröd), Kourabiedes ( mandelkakor).

Lammet

Alla greker grillar lamm denna tid och det fästs på ett spett, som får snurra länge. Köttet blir så mört och sedan vankas det fest.

Dans

Nu är det dags att prova sina danssteg ifrån grekiska folklore danskursen. Det blir mycket  Zorba musik och den traditionella grekiska cirkel dansen, som är populär på bröllop.

Grekiska helgdagar

Nyårsdagen

 •  1 Januari

Epiphany

 • 6 Januari. Det är dagen havet blir välsignat av prästerna, som kastar i ett kors. De unga männen skall dyka i och den som finner det blir välsignad. Ett mycket populärt firande där modiga grekiska män kastar sig i vattnet lite varstans i grekland.

Nationaldagen

 • 25 Mars. Ett enastående firande utav nationaldagen med parader utav olika slag runt om i Grekland. Har man möjlighet att vara där, så stanna upp och se. Läs mer om firandet under, Självständighetsdagen.

Ask Måndagen (clean monday)

 • 41 dagar innan påsk. Detta är dagen då fastan börjar och man äter en köttlös middag. Enligt traditionen så flyger man med drakar och firar Koulouma.

Självständighetsdagen och firandet utav Evaggelismos

 •  25 Mars. Militär parader.Vilket firande, helt annat än i Sverige. Här firas det stort i Grekland, folk på gatorna, grekiska flaggan vajar överallt, skolbarnen går parader och en del i de traditionella grekiska dräkterna. Militären har sin parad som är enastående. Vi firade i Paleo Faliro förra året, det är Atens riviera och var väldigt glada att få vara med om detta.

Påsk

 •  Från långfredagen till annandag påsk. På långfredagen så dekorerar varje kyrka Epitaph. Det är en helig symbol för Kristus. I varje stad eller by, så vandrar människor gatorna fram med denna dekorerade symbol. Det är en religiös sed där varje person håller ett tänt ljus och sjunger psalmer. Natten för återuppståndelsen. Det här firar man midnatt innan påskdagen med fyrverkerier och tända ljus.

Påskdagen

 •  På påskdagen äter man grillat lamm och firar med sång och dans hela dagen.

Första maj ”Labor Day”

 •  1 Maj. Blomsterfestival över hela Grekland, man dekorerar kransar och hänger på dörrarna. Man välkomnar våren och som en symbol hänger denna krans över ytterdörren till hemmet tills nästa år.

Pingst

 • Pingst firar man 50 dagar efter påsk.

Heliga jungfru Marias namnsdag

 •  15 Augusti. Detta är något som firas stort i hela Grekland. På vissa utav öarna är det smått kaotiskt, speciellt Tinos som anses ha helande krafter. Människor vallfärdar och kryper fram till korset för att bli helade. Jag har personligen varit på ett sådant firande, på ön Aegina. Det är ett minne jag aldrig glömmer, så har du möjlighet att besöka en utav dessa kyrkor denna dag så tveka inte.

28 Oktober

 • Nationalt firande utav ”oxi” ( nej) dagen, som firas med militär parader.

Jul

 • 25-26 December