Pictures belong to: GoToGreece.se

Våran bilresa till Grekland, sommaren 2014

Dag 1

Vi åkte iväg tidig morgon ifrån södra Sverige och körde som vanligt ner till Helsingborg och färjan över till Helsingör, i Danmark. Sedan bar det iväg genom Danmark och ner till Rödby, ca 2 timmars bilresa och färja över till Puttgarden, i Tyskland som tar 45 minuter. Man kan köpa kombinations biljett redan i Helsingborg.

Gå in och titta på: www.Scandlines.se.

Väl framme i Tyskland är det lite segt innan man kommer ut på motorvägen, men trafiken flyter på bra där nere.

Vi hade valt att boka hotell redan hemma och valde att stanna i Leipzig på nedresan på Hotel Hiemann, detta boende kan vi verkligen rekommendera då det ligger nära vägen för vidare färd och rent och fräscha rum. Mycket prisvärt. Hotellet var så charmigt och vi hade ett superfint rum med sovloft.

Vi kom fram vid 21.00 på kvällen så resan tog ca 12 timmar totalt. Då hade vi stannat och tankat, fikat och ätit samt åkt de olika färjorna.

Dag 2

Efter frukost bar det iväg igen och denna gången var målet staden Zagreb i Kroatien. Även här hade vi förbokat hotell då vi vet att det tar lite längre tid än man räknat med. Bättre att stanna ofta och pausa än att stressa på. Det gäller att man är skärpt på vägarna. Bokar man boende innan behöver man inte känna sig så stressad, för att leta upp även det när man är trött. Vi brukar bo på Hotell Calypso som är ett ljuvligt hotell, god mat, rejäl frukost och väldigt fräscht.

Vi vill gärna vara utvilade och köra på dagtid igenom Serbien och Fyrom (Makedonien). Vi åkte genom Linz i Österrike och Slovenien. I Österrike och Slovenien måste man ha köpt vinjetter innan man kör in, annars blir det höga böter om du stoppas.

Dag 3

Nu bar det iväg tidigt och målet var nu Grekland till kvällen. Kan tillägga att gränsövergångarna genom Kroatien, Serbien och Fyrom är extremt långsamma. Det kan lätt bli 2-3 timmars köande och även i detta fall. Det är lite kaosartat minst sagt. Men väl framme går det så snabbt. Det finns någon tjusning i detta också.

Vi kom ganska långt i Serbien och vädret var kanon.Vi stannade som vi brukar på Mc Donalds utmed motorvägen, lätt att stanna och man vill ju bara komma fram i detta läget. När vi börjar närma oss Nis så har en långtradare vält och ligger över vägen och det blir kö igen. Precis efter detta så börjar det blåsa orkanvindar på en sekund och vi kommer in i ett oväder som var fruktansvärt. Det regnar så mycket att vi knappt ser ut och bilar börjar stanna.Vi kör på i ca 20km/tim för vi vill bara passera. Blixtarna var tusentals och de slår ner nära bilen ett flertal ggr, den klyver elstolpar mm.

Denna resa som brukar gå på ca 3 tim tar nu ca 7 timmar och ovädret släpper inte förrän vi kommit in i Fyrom. Jag har aldrig varit så rädd. Dessutom var det vägarbete i Serbien så vi var tvungna att köra uppe i bergen och det var ett häftigt bildspel däruppe.Vi kom fram till Grekland 02.00 på natten. Då hade vi varit i bilen sedan kl.09.00 och vi var helt totalt slut. Men glada av att vara framme och att allt gått bra.

Tack och lov hade vi bokat ett hotell i norra Grekland innan, så vi hade någonstans att ta vägen. Det är det som är bra att ha bokat innan man ger sig iväg för dagen, man vet aldrig när man kommer fram med tanke på vad som kan hända under resans gång. Det är inte så roligt att leta hotell mitt i natten, med trötta barn.

Denna gång valde vi att bo på Pensionat Irida i Paralia Pandelemonos, det ligger ca 3 mil nedanför Katerini. Som tur var hade ägarna hängt nyckeln på dörren efter vi talat med dom i telefon och förklarat läget, så vi dök i säng och somnade.