Allmän information om Aten

Aten är Greklands huvudstad med en befolkning på 4,2 miljoner människor i staden.

Aten är trots allt en stad som människor antingen älskar eller hatar. Det är enormt stort, en riktig storstad som aldrig sover. Lite smått kaotiskt, lite smutsigt och hysteriskt med människor men med så mycket charm samtidigt och så mycket historia. Vi älskar det, pulsen som finns i staden, de gästvänliga människorna som bor här och maten…ja maten är i särklass det bästa vi ätit. Vem har inte minnen utav grekisk mat på sin resa! 

Det arkeologiska blandat med det moderna är en härlig kontrast. Har du aldrig varit i Aten bör du åka dit. Gillar du historia, då är det ett måste. Det tar aldrig slut med historien och kulturen i just Aten, varje gång man besöker dyker något nytt upp man inte upptäckt förut.

Akropolis, med sitt underbara tempel står högt över Atens brusande stad med en vidunderlig utsikt över Aten, detta magiska berg fyllt utav historia måste besökas.

Älskar du att shoppa, ja då har du kommit till paradiset. Det finns butiker från budget till lyx och om du älskar skor är utbudet enormt.

Plaka, gamla stan är otroligt charmig och äkta. Promenera där en dag, kika på de gamla vackra husen, flanera runt i de mysiga gränderna och stanna upp för att äta på några av de tavernor som finns här. Bara njut och känn av den härliga atmosfären som finns i detta område. 

Monastiraki, med restauranger, turister och shopping blandat med det antika Grekland. En härlig kombination med ett myller av folk.

Syntagma torget, med parlamentet praktfullt beläget på den stora mötesplatsen. Här träffas lokalbefolkningen och umgås. Sätt dig ner för en kaffe el Frappé på torgets cafeér och kika på vimlet.

Det finns så mycket att skriva om Aten. Vi har vår andra bas i Aten och det finns alltid något nytt att upptäcka. Alla dessa mysiga små barer, tavernor och fantastiska restauranger, en del av restaurangerna samt barerna hittar du på hotellens tak med underbar utsikt. Den här mixen av det antika grekland och det moderna, historien samt alla skatter som omger staden gör den helt magisk. 

Aten är en mycket speciell stad som har något för alla.

Aten, även Athens, grekisk stavning Αθήνα, Athína) är huvudstaden i Grekland. Den är den största staden i landet, med cirka 4 miljoner invånare inklusive förorter. Stadskommunen Aten hade 753 500 invånare år 2010.

Ungefär 40 procent av landets befolkning bor i Atens storområde. Staden växte kraftigt från andra världskriget fram till år 1980. På grund av detta har oron ökat för överbefolkning och luftföroreningar, vilket staden även har blivit känd för under senare år. Detta är något staden kämpar starkt emot, och staten har spenderat mycket pengar och energi för att få bukt med problemen.

I och med sommar-OS 2004 byggdes mängder av tunnelbanelinjer, gator stängdes av för trafik och innerstaden rustades upp. Moderna motorvägar och en modern ringled, Attiki Odos (Attiska vägen, ”Via Attica”) har också byggts och tagits i bruk runt staden. Framkomligheten och förbipassering av Aten har därigenom underlättats enormt.

Den mest centrala delen av Aten är Syntagma, Konstitutionstorget, där bland annat det grekiska parlamentet, Vouli ton Ellinon, ligger. Syntagma är även ett av turisternas favoritmål, eftersom det även bjuds på en hel del kulturminnen. I området finns även flera museer, den gamla staden Plaka och Atens och världens mest kända klippa, Akropolis med Parthenon på toppen, samt Atens Agora, Areios Pagos, Pnyka, Theseion, Olympiska Zeus-templet, Herodus Atticus-teatern liksom Dionysosteatern, den pan-atenska stadion (marmorstadion där de första olympiska spelen i modern tid hölls år 1896), Zappeion, Nationalträdgården med mera. Tunnelbanestationen Syntagma, i mitten av Syntagmaplatsen, pryds av fynd från förhistorisk, antik och klassisk tid från platsens tunnelbaneutgrävningar, vilket ger intryck av museum. Det samma gäller andra t-banestationer i Atens centrala delar.

Från Aten finns även landsvägs- och järnvägsförbindelser med övriga delar av landet. Den internationella flygplatsen ligger i Spata utanför Aten.