Pictures belong to: GoToGreece.se

Meteora

Meteora är en magisk plats, som man bör besöka. Vi har personligen varit där och blev tagna utav atmosfären. Det går inte att beskriva. Det är en otroligt vacker och rofylld plats. Dessa enorma berg som sticker upp från ingenstans och inte passar in i resten av landskapet. Dessutom ligger det kloster inbyggda i bergen, som är i bruk än idag. Hur dom har byggt dessa är ett mysterium i sig.

För att kunna gå in i klostren bör du ha långbyxor/ längre kjol och täcka dina axlar. Man brukar få låna kläder där om man ej har egna med sig. Man kan köra bil ända upp till toppen. Man bör tänka på om man har småbarn med sig att ha koll. Det finns inga räcken som skyddar.

Platsen är unik i sitt slag och numera också ett av världsarven som skyddas av Unesco!

Meteora består av ett flertal gråsvartgula, sockertoppsformade sandstensklippor som liknar startklara månraketer. Hur de märkliga klipporna har formats har det spekulerats om länge, men fortfarande är klipporna i Meteora en geologisk gåta.

En ännu större gåta är hur man lyckades att bygga 22 kloster på klipptopparna. De är mjuka med stora sprickor och några av dem fulla av hål.

Klostren byggdes just här eftersom området är ensligt, här råder en andaktsfull fridfullhet och ytterst få kände till platsen och de höga klipporna låg närmare Gud ansåg man. En ultimat plats för de som önskade dra sig tillbaka för att leva ett asketiskt liv i ensamhet med bön och meditation. Eremiterna var de som först befolkade Meteora.

På 1300-talet lät munken Athanasios uppföra det första klostret här, han gav det namnet Meteora (i luften) för att han trodde att klippan var en förbindelselänk mellan himmel och jord.

Klostret byggdes på den högsta klippan 613 meter över havet och 413 meter ovanför marknivån.

Hur de pampiga, stora klostren byggdes är inte klarlagt. Det finns flera teorier varav en är att människor tog sig upp en liten bit i taget och byggde lite här och lite där, för att till sist nå översta toppen. Många tror att man högg ut avsatser i klippan varifrån byggmaterial hissades upp i omgångar. En annan mycket roligare teori, påstår att pappersdrakar användes för att flyga upp klätterrep.

Av de 22 kloster som en gång var verksamma i Meteora är sex i drift i dag.

Vi besökte munkklostret Megalo Meteora (Great Meteora) och nunneklostret Agios Stefanos. Det är möjligt att besöka alla sex på egen hand, men vi rekommenderar starkt en guidad tur för att få svar på alla frågor.