Aegina Island

Aegina är en underbar ö, där det genuina Grekland ännu finns kvar.

Det är som en stor stad fast i mindre mått. Aegina har varit befolkat sedan 3500 år f.K. Det är en ö med mycket grönska och här känner du en ljuvlig doft utav pinjeträden som täcker stora delar utav ön. Här finns ett rikt vardagsliv och många atenare kommer ut till ön på helgerna och under semestern. Ön är riktigt grekiskt genuin och inte fullt med turister, vilket jag tycker är härligt. För visst är det väl så, att man vill ju känna av den rätta grekiska känslan!

Aegina är inte en så stor ö och bästa sättet att utforska den är att hyra moped eller bil. Man tar sig lätt och snabbt runt. Bussförbindelser och taxi finns.Det är också en ö som man gärna vandrar på, fantastisk natur och en hel del vattensporter finns att välja på.

På denna ö finns historiska kloster, den gamla bergsbyn Paliochora och det fantastiska templet Aphaia, som står ståtligt på toppen av ön. En magisk plats som besöks flitigt.

Aegina är också ön, som odlar pistage nötter. De växer och skördas på ön. Varje år i september är det den klassiska pistagefestivalen, som pågår i flera dagar där det bjuds på pistagenötter i olika former. Enligt mig är det dom godaste nötterna i Grekland. Jag har mitt favoritställe där jag köper dom purfärska och varma. Varje sommar blir det 10 påsar att ta med hem.

Aegina är en ö som man lätt förälskar sig i. Många är vi som återvänder varje år. Det vilar något magiskt över ön och en härlig lugn atmosfär. Närheten till Aten är ett stort plus för dagsturer. Samt att man kan åka till Poros, Spetses, Agistri och Hydra. Det finns dagsturer med turistbåtar.

När man anländer till Aegina, så kommer man till oftast till Aegina stad och dess vackra båthamn. Här trängs lyx yachts med fiskebåtar och utmed hamngatan finns ett flertal cafe och tavernor. Bara slå sig ned bekvämt och beställa en Frappé, grekiskt iskaffe som svalkar gott i värmen. Här kan man bli sittandes länge och titta på folket som flanerar på strandpromenaden.

Aegina stad är en gammal stad med fantastiskt fina hus och små gränder. Det finns ett stort utbud av shopping och matställen. Många fina barer för kvällsdrinken. Staden är mycket charmig och kul att utforska. Här lever grekerna och man hamnar mitt i det. Som det skall vara.

Fiskmarknaden bredvid hamnen bör man se, fruktstånden vid kajkanten likaså.

Här sitter de grekiska männen och dricker grekiskt kaffe och spelar Tavli, ett grekiskt brädspel även kallat Backgammon. Många greker har sommarhus på Aegina och under högsäsong kan det vara ganska fullt härute.

Vi blev förälskade i denna ön för många år sedan och återvänder varje år för några veckor. Jag lovar att ni kommer förstå varför, om ni kommer hit. Vill ni ha det genuina med ett rikt utbud av det mesta och närheten till Atens puls.. ja då är Aegina det rätta. Vill ni däremot ha party dygnet runt är det kanske inte Aegina man väljer.

Fakta

Befolkningen idag på Aegina är, 14000 året runt. Den största staden på ön, är Aegina stad. Det finns en del byar på ön, som är befolkade.

I Aegina stad finns ett sjukhus och ett medicinsk center. Bankomater för uttag finns i Aegina stad, Kritikos mataffärer (de större), Agia marina.

I Aegina stad utgår den största färjetrafiken.

Historia

Om du gillar historia, så kommer du inte att bli besviken av vad Aegina har att erbjuda. Namnet Aegina är enligt grekisk mytologi, taget efter en utav vattenguden Asopsos 20 döttrar. Det finns bevis för att Aegina har varit befolkat sedan, 3500 f.K.

Aegina växte starkt ekonomiskt och socialt 900 f.K. Redan 480 år f.K gjordes de första mynten här, för hela Grekland. I mer modern tid, så var Aegina den första huvudstaden i Grekland 1827 – 1829.