Lefkas

Lefkas är en väldigt grön ö och ligger på Greklands västkust. Det är endast en liten vattenkanal mellan fastlandet och ön Lefkas. Den lilla bron som förbinder tar dig och din bil över. Huvudstaden på Lefkas heter, Lefkas Stad och ligger på öns norra sida. Flertalet charterflyg samt reguljärt flyger till staden och deras flygplats Preveza, ca 1 timma ifrån Lefkas.

Lefkas ligger mellan ön Korfu och Kefalonia och erbjuder mycket vackra stränder. De mest kända byarna för turister är Nidri, Sivota, Nikiana, Agios Nikitas samt Lefkas stad. Nidri är den ort man förknippar mest med turismen, den ligger på östra sidan av Lefkas.
Östkusten är väldigt populär för seglare och båtmänniskor. Många Skandinavier har sina båtar i Lefkas, för att komma ner semestertid och segla. Västkusten på Lefkas är otroligt vackert och bjuder på enastående vackra utsikter samt ljuvliga stränder.
Lefkas är inte någon ö som erbjuder sightseeing, hit kommer man för den vackra naturen och de underbara stränderna. Närheten till Parga på fastlandet och ön Kefalonia, är perfekt för dagsutflykter. Lefkas stad är väldigt vacker med sina klassiska byggnader och små bakgator. Staden erbjuder ett stort urval av tavernor, barer och utmärkt shopping. Sitt ner med en kall Frappé (iskaffe) och bara njut på någon utav stadens cafeer.

Scorpios – Onassis ö

Vi på GoToGreece rekommenderar att besöka ön Scorpios. Det finns dagsutflykter med båt ifrån Nidri. Scorpios var mycket omtyckt utav Onassis och idag ligger han begravd här. Det finns ännu personal på ön som håller det iordning. Scorpios är idag uthyrt till en privat person.

Lefkas

Lefkas mäter 35 kilometer (22 miles) från norr till söder och 15 kilometer från öst till väst. (Grekiska: Λευκαδα, Levkáda) är en grekisk ö i Joniska havet och en av öarna som tillhör den Joniska övärlden utanför grekiska västkusten. Ön har cirka 21 000 invånare.

I antiken kallades ön Katharevousas. Området på ön är cirka 302 kvadratkilometer, med kommunens område (inklusive öarna Kalamos, Kastos och flera mindre öar) är 333,58 km2. Den högsta punkten är berget Stavrota, 1 158 meter över havet, belägen mitt på ön. Östkusten på ön har små orter Lygia, Nikiana och Perigiali, alla norr om Nidri, den största orten på ön. Den ligger i ett skyddat läge med utsikt över ön Skorpios (tidigare ägd av Aristoteles Onassis), Meganisi och andra små öar, liksom det grekiska fastlandet.

Den huvudsakliga kustvägen från Lefkada till Vasiliki går genom byn. Det finns vanliga bilfärjor till Kefalonia, Ithaka och Meganissi. Lefkas är ansluten till grekiska fastlandet genom en lång gångväg och en flytande bro. Lefkas stad, med cirka 10 000 invånare, ligger på norra delen av ön bara 20 minuter från Preveza flygplats. Centralt beläget i staden är en gågata och en småbåtshamn. Från Lefkas åker bussar till Aten. 20 kilometer söder om Nidri är anläggningen Vasiliki, ett vindsurfingcenter. Söder om Vasiliki är Kap Lefkada, där den grekiska kvinnliga poeten Sappho påstås hoppat till hennes död från de 30 m höga klipporna. Den berömda stranden Porto Katsiki ligger på Lefkadas västkust. Lefkada var kopplad till grekiska fastlandet (se nedan om Homers Ithaca som Lefkada). 

Klimat

Ön har ett typiskt Medelhavsklimat: Heta somrar och kalla vintrar, särskilt i bergen.


 

 

 

Hyr en båt

Ön Lefkas är perfekt att utforska till havs med en egen båt. Hitta din egna privata strand och njut av medhavd matsäck, förhoppningsvis helt ensamna.

Arrangerade båtturer

Det finns ett flertal arrangerade båtturer och speciellt ifrån byn Nidri. Packa din väska med lunch och solkräm och njut av en dag till havs.

Hyr en bil

Hyr en bil och utforska Lefkas på egen hand. Personligen rekommenderar vi det, vi har alltid bil med oss i Grekland. Det är det bästa sättet att utforska Lefkas, då man har möjlighet att se hela ön och hitta små mysiga stränder eller gömda byar. Det är även utmärkt för en utflykt till Parga. Det finns flertalet uthyrningsställen på Lefkas.

Att ta sig runt Lefkas

Man kan nästan ta sig runt hela Lefkas med buss, men för att vara säker rekommenderar vi att hyra bil, motorcykel eller cykel.