Paxos

Paxos står orörd utav tiden, det är den minsta ön på den Joniska sidan. Paxos ligger väldigt nära ön Korfu samt fastlandet. Paxos har ingen flygplats och har på detta viset undvikit massexploation utav ön.

Den här magiska ön har en naturlig skönhet och kontraster. Den östra kustlinjen med sitt blåa hav som känns oändligt och sedan kontrasten med olivträden som växer över ön. Det finns ett okänt antal grottor och vikar runt Paxos, de flesta endast åtkomliga med båt. Det klara havsvattnet är utmärkt för snorkling. Små fina hamnar med färgglada fiskebåtar bryter av fint med de klassiska pittoreska husen, som är så typiska i Grekland. Det är en enastående kustlinje här med klippor och grottor. Man bör hyra en båt för att kunna se allt denna kustlinje har att erbjuda.

Om man gillar att vandra så är Paxos ett paradis. Här finns otaliga stigar med enastående utsikt och geologiska under. Paxos är en grön ö och här finns en naturlig ört trädgård, speciellt på våren då allt står i blom.

Halva befolkningen på Paxos (2600) bor i byarna Gaios, Loggos och Lakka. De lever utav oljan ifrån olivträden och fisken ifrån havet, som ö-folket har gjort i hundratals år. Folket på Paxos är i regel självförsörjande och många hushåll producerar sitt eget vin, bygger sina egna bostäder och har egna små företag.

En mil utanför den södra kust linjen, ligger den lilla ön Anti Paxos som producerar lokalt vin. Antipaxos är endast två mil lång och en mil bred, men har fantastiska naturliga badvikar med sandstränder. Vattnet är kristallklart och går ej att jämföra med någon annan ö.

Paxos är väldigt speciellt, har du väl satt din fot på denna ö så har inget annat någon betydelse. Här kan du koppla av och njuta utav vackra utsikter, njut av dofterna från örter och kryddor som timjan och rosmarin.

Om du söker efter stillhet, ett steg tillbaka i tiden och en chans att möta det riktiga Grekiska folket…..så har du kommit rätt.