Rhodos

Rhodos är ett av Greklands populäraste resmål och med all rätt. Här skiner solen över 300 dagar om året och det finns gott om sevärdheter och saker att göra. Rhodos är alltså ett resmål som passar för klassisk solsemester, men också för den som vill kombinera solen med aktiviteter och utflykter.
Kort och gott, Rhodos har nåt att erbjuda alla typer av resenärer. Gillar man sol & bad, då bör ni inte missa ett besök på den vackra stranden Tsambika. Simma i kristallklart vatten på en naturstrand som inte kantas utav för mycket turister. Rhodos lockar de flesta resenärer och är mycket populärt hos barnfamiljer.

De olika orterna på Rhodos

Rhodos stad

Största staden på ön och även den turistort som flest åker till. Själva staden är uppdelad i en nyare del och en äldre del. I den nya delen ligger charterhotellen utspridda. I den gamla delen ligger gamla stan och alla lokala områden där lokalbefolkningen själva bor.
Rhodos stad har två stränder, Elli Beach och Windy Beach. Det är också här som den skandinaviska bargatan ligger och det är härifrån som de flesta båtar utgår ifrån. Restaurangutbudet är stort och det finns massvis av restauranger att välja mellan i olika prisklasser.

Lindos

En mysig liten by på den södra delen av ön. Här ligger bland annat Akropolistemplet och två fina stränder med kristallklart vatten. Lindos är en lugn liten by och passar dem som söker fullständig avkoppling.

Faliraki

En livlig turistort som ligger mellan Rhodos stad och Lindos. Tidigare var detta ett välkänt partyställen bland britter och ryssar. Numera har man dock städat upp Faliraki och även om det finns barer och nattklubbar kvar, så är det betydligt mer familjevänligt idag.
Stranden här är av gyllene sand och sträcker sig cirka 4 km. Restauranger finns det gott om. Även båtturer och vattensporter.

Kallithea

En mysig liten turistort som främst lockar familjer och dykfantaster. I Kallithea hittar man nämligen Rhodos bästa dykcenter och det är även bra snorkling.

Ixia

Ixia ligger väster om Rhodos stad och är vad man kan kalla en klassisk charterort med resorter och hotell som har shower på kvällarna och barnklubbar på dagen. Reser du till Rhodos med barn är Ixia ett bra alternativ.
På klapperstenstranden kan man prova på kitesurfing och vindsurfing. www.swedishnomad.com/sv/rhodos-stad

Kolymbia

En lugn turistort som ligger något avlägset. Det är framförallt familjer som bor i Kolymbia och för den som söker lugn och ro är Kolymbia ett utmärkt val. Barnklubbar finns och stranden är mycket trevlig.

Gamla stan

Så fort man sätter foten innanför de majestätiska murarna känner man hur atmosfären förändras. Det är lite som att åka tillbaka i tiden när man vandrar runt bland de gamla historiska kullerstensgatorna och alla smala gränder.
Här finns gott om charmiga caféer och mysiga restauranger som serverar grekiska rätter. Här hittar man även många souvenirer och lokala hantverk.

Akropolistemplet

Att åka till Grekland utan att uppleva det antika arvet är lite som att åka till Rom utan att uppleva det romerska arvet. I Lindos står ett gammalt tempel kvar uppe på toppen av byn. Akropolistemplet är idag en av Rhodos mest populära sevärdheter tillsammans med gamla stan.

Stormästarens Palats

I Gamla stan står det gamla palatset som stormästaren av riddarorden bodde i. Numera kan man gå runt och kika på alla olika utställningar med gamla riddarutrustningar, svärd och andra föremål.

Monolithos Castle

Gillar du historia? Då är Monolithos Castle kanske något för dig. Slottet ligger dock i mitten av ön på den västra sidan och det tar en stund att komma dit, men ifall man uppskattar historia kan det vara värt ett besök.

Olympisk stadion och Akropolistempel

I Rhodos stad finns ännu ett Akropolistempel, dock inte lika välbevarat som det i Lindos. Men här finns även en gammal olympisk stadion som kan vara värd att spana in ifall man gillar historia.
Dessa sevärdheter ligger uppe i bergsområdet.

Lokalbuss

Att åka buss på Rhodos är faktiskt både smidigt och enkelt. Bussen går hela vägen från Rhodos stad till Lindos i södra delen och även längre än så. De går ofta och det kostar endast ett par euro att åka.
Enda nackdelen är att de ibland kan vara försenade.

Taxi

Jämfört med Sverige är Taxi billigt, speciellt om man är flera stycken som åker. Men ifall man planerar att åka runt mycket är det bättre att åka med guidade turer eller hyra egen bil.
Från flygplatsen till Rhodos stad kostar en taxi cirka 25 euro.

Hyrbil/moped

Planerar man att göra mycket och åka till flera ställen är hyrbil eller moped det bästa valet. Att hyra bil är billigt och enkelt, likaså med moped. Det är heller inga långa avstånd när man åker med egen bil.
Dessutom får man friheten att kunna åka när man vill och stanna hur länge man vill på olika ställen.

Båttur till Marmaris eller Symi och Tilos

Visste du att Marmaris i Turkiet endast ligger en timme bort från Rhodos? Båtar går flera gånger om dagen från Mandrakihamnen. I Marmaris finns mysiga marknader, hamam bad och så klart turkisk mat. En båttur till Marmaris är perfekt som dagsutflykt.
En annan pärla är Symi, som är en idylliskt liten grekisk ö. Tilos är en annan liten vacker ö som det också går båtar till från Mandrakihamnen.

Vattenlandet i Faliraki

Reser du till Rhodos med barnen, eller gillar du också äventyrsbad? Då är vattenlandet i Faliraki något för dig. Detta är nämligen ett av Europas största vattenland och det finns ett flertal rutschkanor att roa sig med.
Om man inte är lika glad för att bada själv, men har barn med sig, så finns där gott om utrymme för att sola och bättra på brännan medans barnen underhåller sig själva. Det är enkelt att ta sig till Faliraki via lokalbuss eller taxi.

Dagstur till Siánna

Längtar du efter en genuin grekisk by uppe i bergen? Då är Siánna ett ställe för dig. Hit är det få turister som hittar, men ack så vackert och trevligt. Slå dig ner på den lokala tavernan, prata lite med lokalbefolkningen och köp med dig lokalproducerad honung och drycken souma.
De flesta som bor i Siánna lever fortfarande ett mycket traditionellt liv.

Fjärilsdalen

Gillar du grönskande områden med tusentals fjärilar? Då är Fjärilsdalen något för dig. Enklast är att ta sig hit med hyrbil eller guidad tur.

Tsambika

Rhodos finaste sandstrand utan tvekan. Här väntar gyllene finkornig sand och kristallklart vatten. Stranden är avlägsen och det finns inga resorter i närheten. Detta gör även att det inte är lika mycket turister här som på vissa andra stränder.
Uppe på toppen finns även ett vackert gammalt kloster som bjuder på en fantastisk utsikt. Bli heller inte förvånad ifall du promenerar förbi ett par bergsgetter på vägen ner till stranden.
Enklaste sättet att ta sig till Tsambika är via hyrbil eller moped. Men det går även buss som stannar där man svänger in mot stranden.

Anthony Quinn Bay

Enligt många Rhodosfantaster är detta den finaste stranden och vacker är den utan tvekan. Kristallklart vatten i turkos och grön färg är alltid härligt och det är precis vad som väntar på Anthony Quinn Bay.
Här kan du snorkla och njuta av en härlig dag av sol och bad.

Faliraki

Stranden i Faliraki är faktiskt underskattad och här finns något som passar alla. Den gyllene sandstranden är cirka 4 km lång och längs vägen finns allt ifrån lugna platser utan solstolar till livliga ställen med musik och vattensporter. I den delen närmast centrum finns även ett flertal restauranger längs strandpromenaden med havsutsikt.
Att äta frukost på Falirakistranden är en perfekt start på dagen.

Lindos Beach

Gillar du att snorkla? Då är St Paul’s Bay i Lindos ett bra ställe att åka till. Även för sol och bad. Trots att det alltid är mycket turister här, så känns det nästan som att man är ensam då det är så vackert och fridfullt.
Man bör inte missa ett besök på Lindos stränder när man åker till Rhodos!

Oasis Beach

Om du hellre åker till stränder med lite turister är Oasis Beach ett bra val. Stämningen här är avslappnad och från berget spelas reggeamusik från reggaebaren som inkarvats i bergsväggen.
Här kan man hoppa från klippor eller bara njuta av en avlägsen strand som de flesta inte hittar till. Blir du hungrig finns en restaurang som serverar grekiska delikatesser från havet.

Wonder

Lyxig mat i gamla stan (svenskägd)

Romeo

Mysig restaurang i gamla stan

Jack’s

Väldigt god och billig mat vid restaurang gatan i Rhodos stad

Villa di Mare

Kanonbra mat

Klima Lindos

Supermysig restaurang i Lindos

Manolis Taverna

Grekiskt i Faliraki

Kostas Village taverna

Hemtrevlig grekisk restaurang
Det är alltid kul att hitta egna restauranger när man reser, men restaurangerna ovan är säkra kort som alltid levererar god mat och trevlig service.

Flygtid från Arlanda

 • Cirka 4 timmar.

Kranvatten

 • Det går bra att dricka kranvattnet. Många gillar dock inte smaken.

Eluttag

 • 220 volt och man använder samma eluttag som i Sverige.

Befolkning

 • Cirka 150 000 invånare.

Medeltemperatur

 • Maj-Juni: 24-28 grader.
 • Juli-Augusti: 30-35 grader.
 • September-Oktober: 24-28 grader.

Prisnivåer

Cirkapriser restaurang:

 • En enkel lunch: 5-10 euro.
 • Middag: 10-20 euro för varmrätt.
 • Coca Cola: 2 euro.
 • Öl (50cl): 2-3 euro beroende på sort.
 • 75 cl vin: från 15 euro.
 • Vatten: 2 euro.
 • Stor pizza: 8 euro.
 • Cirkapriser butik.
 • Coca Cola: 1 euro.
 • Öl: 1 euro.
 • Vatten: 50 cent.
 • 75 cl vin: från 2 euro.
 • Gyros: 2 euro.
 • Vodka 1 liter: 10 euro.
 • Rekorderlig cider: 1,50 euro.
 • Cigaretter: 3,5 euro för Camel Klick och liknande.

Valuta

 • Euro är valutan man använder. Det finns gott om bankomater på Rhodos och det är således onödigt att växla större summor i förväg. En del är oroliga över att bankomater inte fungerar som de ska i Grekland, men det har aldrig varit några problem för turister att få ut pengar.
  Kortbetalning är accepterat i större affärer och på hotell och restauranger.